Blogger Widgets Blogger Widgets
There was an error in this gadget

Wednesday, 25 September 2013

BERMULANYA HARI KEBINASAAN DAP

Hari ini saya akan terus menulis berkenaan dua orang suruhan setia Dinasti Lim dan permulaan kebinasaan kepada DAP.

Sebaik sahaja calon-calon yang menang dalam pemilihan CEC diumumkan, Lim Guan Eng dengan segera memanggil mesyuarat CEC yang pertama. Di mana dalam mesyuarat itu Lim Guan Eng sekali lagi dipilih oleh ahli CEC sebagai Setiausaha Agung.

Mesyuarat berkenaan turut dihadiri oleh Vincent Wu iaitu calon yang menang di tangga ke 6. Kenapa perlu saya timbulkan nama Vincet Wu akan saya jelaskan nanti. 
Selepas selesai Kongres Kebangsaan tersebut keadaan menjadi kecoh apabila pihak media dan orang ramai mempertikaikan ketiadaan seorang pun wakil kaum melayu dalam CEC. Ianya mengesahkan dakwaan sebelum itu bahawa DAP adalah sebuah parti chauvinis cina. 

PAS dan PKR juga turut tertekan keputusan itu. Mereka juga turut memberi tekanan kepada DAP jika isu itu dibiarkan berterusan ianya bakal menyusahkan mereka mendapat sokongan kaum melayu dalam pilihanraya umum ke 13. 

Tekanan yang berterusan diterima selama bermingu-mingu membuatkan Lim Guan Eng tidak tahan. Akhirnya Lim Guan Eng memanggil dua orang suruhannya, Tony Pua dan Anthony Loke untuk melakukan sesuatu bagi memastikan wakil kaum melayu berada dalam CEC. 

baca lanjut di :- DAP

Wednesday, 11 September 2013

Maut Disambar Petir


TEMERLOH, 6 Sept -- Seorang penoreh getah maut manakala isterinya cedera disambar petir di sebuah kawasan paya di Kampung Gunung Senyum, Kuala Krau semalam.

Mangsa Salleh Yaakob, 51, mati di tempat kejadian manakala isterinya Norehan Hassan, 49, kini dirawat di Hospital Sultan Haji Ahmad Shah di sini.

Menurut Timbalan Ketua Polis Daerah Temerloh Supt Zundin Mahmood, mereka dikatakan baharu selesai memancing dan mahu pulang dengan motosikal apabila kejadian itu berlaku kira-kira 7.15 malam.

Jenazah Salleh dikebumikan di perkuburan kampung tersebut kira-kira 10 pagi tadi.

Yang turut menziarah jenazah ialah Anggota Parlimen Kuala Krau yang juga Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat Datuk Ismail Mohamad Said.- BERNAMA

Teori Konspirasi: Genap 12 Tahun Runtuhan 9/11



Peristiwa runtuhnya banggunan gah World Trade Centre itu sudah pun berlalu 12 tahun lamanya. Presiden Amerika Syarikat bahkan sudah menyatakan yang Al Qaeda berada di balik serangan menara kembar WTC, 11 September, 12 tahun lalu. Meskipun begitu, setidaknya masih ada lima teori konspirasi yang jadi perdebatan ramai di komunti-komuniti online. Antara 5 topik yang hangat diperdebatkan:

1. Gagal Mengesan Pesawat
    Mengapa angkatan udara terkuat di dunia gagal mengesan empat pesawat yang dirampas?

Teori konspirasi mengatakan wakil presiden Dick Cheney memerintahkan pihak tentera diam dan tidak       menghalang pesawat itu.

2. Runtuhnya Menara Kembar
Mengapa Menara Kembar runtuh begitu cepat di atas landasannya setelah kebakaran di beberapa lantai yang hanya satu atau dua jam?

Teori konspirasi mengatakan Menara Kembar dirobohkan oleh penghancuran yang dikendali. Teori-teori ini berkaitan dengan cepatnya runtuhan (sekitar 10 saat), kebakaran pendek (56 minit di WTC 2 dan 102 minit di WTC 1), laporan-laporan suara "its gonna blow! sesaat sebelum runtuhan, dan tekanan yang dapat dilihat dari beberapa jendela di banyak lantai bawah.

3. Serangan terhadap Pentagon
Bagaimana pilot amatur menerbangkan pesawat komersial dengan kawalan kompleks merempuh markas besar tentera paling kuat di dunia, 78 minit setelah laporan pertama kemungkinan perampasan pesawat, dan tak meninggalkan jejak?

Teori konspirasi mengatakan pesawat komersial Boeing 757 tidak merempuh menara, tapi dilakukan sebuah peluru berpandu, pesawat kecil, atau pesawat tanpa pemandu.

4. Pesawat Keempat United Airlines 93
Mengapa tempat pesawat jatuh di Shanksville, Pennsylvania, begitu kecil dan mengapa pesawat itu menjunam jatuh tidak terlihat?

Teori konspirasi mengatakan pesawat United Airlines 93 ditembak jatuh oleh peluru berpandu dan hancur di udara, cebisan berserakan di area yang luas. Selain itu, tentera tidak pernah memberikan perintah kepada angkatan udara untuk menembak pesawat komersial.

5. Runtuhnya WTC Menara 7
Bagaimana sebuah banggunan pencakar langit yang tidak dilanggar pesawat roboh begitu cepat dan simetris, padahal tak ada pencakar langit berangka baja yang runtuh kerana api?Pejabat bantuan darurat, CIA, dan Secret Service berpejabat di World Trade Center Building 7.

Teori konspirasi mengatakan World Trade Center Building 7 dirobohkan oleh penghancuran terkendali dengan menggunakan bahan peledak dan bom.

Namun begitu ramai mengatakan bahawa ini salah satu helah untuk mendapatkan bahan mentah dan memperluaskan radius ketenteraan Amerika di Afghanistan.

Osama bin Laden yang diperkatakan pengganas yang bertanggungjawab atas serangan WTC itu dikatakan merupakan seorang anak didik CIA. Secara automatiknya imej umat Islam pada ketika itu tercalar dan dikecam sebagai pengganas.

Sampai ke hari ini tiada siapa pernah melihat mayat Osama Bin Laden yang kononnya ditembak mati oleh komando-komando tentera amerika. Jika benar mati kenapa tidak ditunjukkan secara meluas di seluruh dunia mayatnya? 

Ternyata Amerika ingin menutup lubang yang hampir dipecahkan. Sehinggakan mayat Osama bin Laden pun dicampakkan ke laut dalam mungkin kerana tidak mahu ada pihak2 yang mahu menganalisa tubuh mayat itu.

Kenapa Amerika melaksanakan taktik ini?
Jelas musuh Amerika ialah negara-negara besar. Terutamanya China kerana China menggunakan hampir 80% bahan minyak mentah untuk beroperasi di negara itu. Kenapa Amerika tidak menyerang China?

China merupakan sekutu Amerika. Namun ada teori mengatakan Amerika agak terancam dengan China kerana kebanyakkan hasil datang daripada China atau boleh dikatakan China memproses duit lebih banyak dari Amerika.

Sebab itu Amerika mengambil langkah kotor dengan menyerang negara-negara Islam seperti Afghanistan, Syria dan macam2 lagi. Kenapa? Kerana negara-negara ini terkenal dengan bahan minyak mentah yang banyak. Jadi dengan menyerang negara-negara ini Amerika dapat mengawal minyak mentah tersebut dan secara tak langsungnya dapat menyekat penghantaran minyak mentah ke negara China.

Satu lagi teori konspirasi mengatakan jika ada rampasan kuasa di negara Malaysia ini, pihak Amerika akan meletakkan kapal yang sebesar 4 padang bola itu disekitar Sarawak dan mengawal Selat Melaka. Kenapa kawal Selat Melaka? Sebab nak sekat kapal-kapal dari menghantar bahan minyak mentah ke negara China yang memerlukannya untuk mengoperasikan kebanyakkan industri di negara itu.

Jika difikir-fikirkan kenapa perlu menyerang negara-negara Islam? Jawapannya jelas dan mudah ini kerana dalang disebalik serangan dan rancangan itu merupakan rancangan Yahudi yang sememangnya musuh Islam. Pihak Yahudi ingin melaksanakan pelan '1 World' dimana yahudi mengawal kewangan ekonomi satu dunia.

Ini hanyalah sekadar teori dan pandangan penulis serta kajian-kajian yang dilakukan. Jika anda prihatin, dalamilah isi yang tersirat dan tersurat sepanjang penulisan ini. Hari ini genap 12 tahun sejak kejadian runtuhnya World Trade Centre. Marilah sama-sama kita sedekahkan Al-Fatihah kepada umat-umat Islam yang terkorban semasa runtuhan itu dan semasa peperangan yang dilancarkan oleh Amerika terhadap negara-negara Islam.

Benarkah Mahasiswa UM ini Dianiya ?





Gua bukan nak masuk ehwal politik Malaysia, atau politik kampus ni, tapi gua rasa, maklumat ini harus disebarkan. setiap tahun budak2 bijak pandai ni, (konon la) akan adakan pilihanraya Kampus, gua dulu pun belajar tak pandai sangat, tu gua yang x ade pengalaman dalam PRK ( K merujuk kepada Kampus) ni. 

tapi gua nak bgtau :


  1.  2 tahun lepas, lu cerita budak lu kena culik, last2 kawin dengan lu punya member gak. ( bekas lu punya presiden, siap mak lu keluar berita rayu untuk anak lu, last2 bila jumpa orang nak hantar pergi cek Dr. mak lu ngan lu kate nak rushing, flight g indon, tapi kantoi lu dan mak lu pergi kempen kat PRK ( K merujuk kepada Kecil
  2. tahun lepas, lu kate budak lu kena pukul, apa nama itu budak, edie kwok ke apa, tapi wa percaya, itu semua lu punya rancangan, untuk meraih publisiti murahan. ( sama macam kes kepala khinzir dulu2 juga).
  3. ini tahun lu pasti nak gunakan ini kisah, konon lu punya kawasan kena jajah, lu cerita semua pasal asasi manusia, tapi lu yang cuba berdusta. ini wa nak bgtau kisah sebenar, supaya semua orang x kena konar.

lu boleh baca ini blog untuk cerita sebenar :- PRO M Kantoi 


Monday, 9 September 2013

Happy Birthday To U La Brader! Cheers!!!!! #OnlyInMalaysia



APALAH nak jadi dengan anak muda Melayu zaman sekarang.

Nampaknya kini sudah seakan-akan menjadi trend dan ikutan di kalangan remaja Melayu Islam menyambut sambutan hari lahir dengan minuman keras dijadikan sebagai santapan.

Melalui gambar yang dikongsikan ini, dapat dilihat seorang remaja lelaki Melayu dan wanita bertudung bergambar bersama-sama kek serta sebotol arak di hadapan mereka.

Tak diketahui sama ada memang mereka memang meminumnya atau pun hanya sekadar props untuk menunjukkan tahap urban dan cool mereka kepada kawan-kawan di luar sana.

Perlu ke ada botol arak tu kalau tak diminum pun? Mesej apa yang dihantar kepada adik-adik yang lebih muda di luar sana?

Dan yang pakai tudung tu digalakkan terjun lombong pasal menyokong pasangan buat kerja bodoh.

[VIDEO] Pecah Rekod Dunia! Ragut 4 Saat!

Tahukah anda…peragut bermotosikal hanya memerlukan sekitar 4 saat sahaja untuk memecahkan cermin kereta anda dan mencuri beg tangan atau apa sahaja barang berharga anda yang lain.

Laman Facebook Malaysian Crime Awareness Campaign hari ini berkongsi video kejadian ragut di jalanraya melibatkan pasangan suami isteri warga Singapura.

Kejadian berlaku pada 3 September lepas di Johor Bahru pada pukul 5.47 petang melibatkan dua orang lelaki menaiki motosikal.

Menurut laporan akhbar Singapura The News Paper tentang kes itu, kejadian itu bukan sahaja menyebabkan pasangan suami isteri itu trauma malahan mereka kini sudah tidak berasa selamat walaupun ketika berada di rumah sendiri.

Pasangan itu yang hanya mahu dikenali sebagai Fie, 41, dan Muka, 42, berada di dalam kereta di Johor Bahru apabila dua lelaki bermotosikal memecahkan tingkap sisi penumpang dan mencuri beg tangan, kad pengenalan Fie dan juga kunci rumah pangsa mereka di Bukit Batok, Singapura.

Pasangan itu kini trauma dan bimbang penyamun berkenaan akan datang merompak pula rumah mereka di Singapura.

Sejak kejadian itu, pasangan itu terpaksa menghantar anak mereka ke rumah saudara mara buat sementara waktu demi keselamatan mereka.

Video selama 41 saat itu pada mulanya menunjukkan rakaman kamera bahagian belakang kereta di mana kedua-dua suspek sedang menghampiri dengan menggunakan sebuah motosikal.

Kemudian, hanya kedengaran bunyi cermin di sebelah penumpang hadapan dipecahkan dan kemudian si penyamun pantas melarikan beg tangan mangsa, menaiki motosikal dan terus melarikan diri.. - sumber


Punca KL Gangster 2 Bocor Di Pasaran!!


Punca filem KL Gangster 2 bocor ke Internet - Kebocoran filem KL Gangster 2 ke internet  beberapa hari lepas mengundang satu kejutan besar buat penonton yang terus sabar menantikan penayangannya secara rasmi pada 3 Oktober ini.

Rata-rata peminat melahirkan rasa simpati dengan kejadian tidak dijangka itu dan menggesa agar individu yang bertanggungjawab membocorkan filem berkenaan segera dibawa ke muka pengadilan untuk menerima hukuman.

Berhubung punca kebocoran KL Gangster 2 kepada umum, penerbitnya, Yusof Haslam memberitahu bahawa perbuatan tidak bertanggungjawab itu tiada kaitan dengan pembabitan orang dalam, dipetik dari Sinar Harian.

"Hanya orang tertentu sahaja menyimpan CD asal filem ini. Saya syak bahawa ia bermula ketika kami melakukan pra-tayangan di sebuah pawagam dan ketika itu saya turut hadir dalam majlis itu."

Menurut Yusof, video yang tersebar itu serupa seperti yang ditayangkan waktu itu dan dia tidak menolak kemungkinan bahawa individu yang sama terlibat.

"Filem yang berbentuk digital format itu memang senang untuk disalin malah boleh dimuatnaik terus ke internet untuk tontonan secara percuma."

"Sekarang dunia siber, petik saja jari kita boleh mendapat apa sahaja. Saya harap perkara ini dapat dijadikan iktibar untuk semua penggiat seni. Jangan mempercayai orang lain 100 peratus kerana mungkin ia akan memakan diri."

Wednesday, 4 September 2013

Peminat-Peminat Sayur Kalau Tak Baca Ni Memang Rugi!


Suatu hari, di klinik yg terkenal di Malaysia, semua doktor kebingungan kerana ada seorang anak kecil yang menderita sakit perut. Anak itu dbawa ke klinik oleh ibu bapanya setelah 2 hari mnderita sakit perut..Sudah bermacam ubat sakit perut yg dberikan kepada anak itu, namun demam tak smebuh.

Lepastu, ibu bapa anak tersebut di tanya oleh Doktor "makanan apa yg budak tu makan oleh anak tersebut selama 2 hari ini? " Ibu bapa budak anak itu kebingungan, kerana sejak anaknya demam, anak tersebut tak nak makan, dia hanya minum susu putih, itu pun muntah.

Setelah diperiksa, ternyata sebelum menderita cirit birit, malam tersebut anak itu makan Kangkung Tumis di restoran brsama ibu bapanya. Doktor segera melakukan X-RAY, ternyata dlm usus anak tu telah berkembang biak lintah dgn anaknya yg kecil2.

Doktor menyerah dan menyatakan tidak sanggup mengambil tindakan pembedahan apapun. Akhirnya anak kecil malang itu pun meninggal dunia.

Setelah diperiksa berulang kali, ternyata lintah itu sebelumnya berada didalam batang kangkung yg besar. Memang, utk penggemar kangkung tumis yg paling enak ialah batangnya.

Lintah yg brada di dalam batang kangkung itu tidk akan mati walau dimasak selama 20 minit, apalagi untuk kangkung tumis proses memasak tidak terlalu lama agar menghasilkan rasa kangkung yg sedap. Lintah hanya akan mati jika di bakar.

Didlm usus budak kecil tadi, lintah hanya perlu masa 1 - 2 hari untuk berkembang biak. Jika ada kluarga/rakan2 yg mengalami hal tersebut , lakukan tindakan dengan memberi minum air rendaman tembakau(bisa diambil dari rokok kretek) biasanya lintah akan kluar dan dlm keadaan mati.

Sebarkan kepada rakan, sahabat, keluarga, atau siapapun yg anda kenal menekan SHARE..
SHARE kepada semua , biar semua tahu ..

Warkah Dari Ayang Kepada Abang

Dear abang,

Ayang nak mintak kebenaran abang untuk bawa anak-anak balik ke kampung. Abang tak perlu hantar ayang sebab ayang mampu untuk bawa anak-anak ke kampung musim cuti sekolah ni dengan bas.. Abang jaga lah diri abang dan kereta abang baik-baik… Cuma ada perkara yang ingin ayang luahkan disini…

Kereta baru abang tu mahal.. harga mencecah 100k barangkali.. Sebab tu abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang.. Sampaikan abang dah terlena dalam kereta abang tu sejak abang beli 3 bulan yang lalu dah masuk 3 malam… Abang sayangkan kereta abang lebih dari ayang, nak tau ngape?

Harga kereta abang tu lebih mahal dari wang hantaran yang ayah ayang letakan masa kita kahwin dulu.. Cuba hantaran ayang lebih mahal dari harga kereta abang?Tiap-tiap pagi abang mesti gosok kereta abang, nak nampak berkilat..tapi ayang nak dapat kiss g.morning pun susah

Sejak beli kereta tu, sebulan sekali macam-macam ak sesori abang beli kat kereta, ayang nak dapat hadiah besday setahun sekali pun susah..

Kereta sebulan sekali abang servis, abang kata kena jaga maintainance..ayang nak dapat pi salon setahun sekali pun susah..

Kereta abang make up lawa-lawa.. tapi kalau ayang make up lawa-lawa abang kata ayang tak sedar diri

Kereta abang bagi makan minyak mahal-mahal cecah 100 setin pun ada, ayang nak makan pizza sekeping jer masa mengidam anak kedua kita abang kata ayang mengada-ngada.

Kereta abang kalau anak-anak sentuh sikit bodynya abang marah anak macam nak makan, ayang jatuh longkang besar boleh abang gelak paling menyedihkan.. ayang tanya ngape tidur dalam kereta? Abang jawab takut orang curi kereta abang.. kalau ayang kena curi??

Ayang nak balik kampung dulu.. Anak-anak nak jumpa atuk dengan nenek depa.. tak nak naik kereta abang takut calar.. Ayang calar takpe.. jaga diri elok-elok, sarapan ayang dah sediakan. Ayang pi tak lama sekolah bukak ayang baliklah dengan anak-anak.. pesanan ayang…

DAN… YANG TERAKHIRNYA… ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU MASAKKAN MAKANAN KESUKAAN ABANG. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU BASUHKAN PAKAIAN ABANG. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU GOSOKAN KEMEJA ABANG. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU SIAPKAN AIR MANDI ABANG. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU KEMASKAN RUMAH ABANG. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU URUT-URUT BADAN ABANG. ABANG SURUHLAH KERETA ABANG TU TEMANKAN ABANG TIDUR.

Dari Ayang…

24 Gambar HOT Neelofa Sambut Merdeka Di London


Kalau bercakap tentang kisah peribadi Neelofa, memang tidak akan terlepas kisah hubungan beliau dengan Hans Isaac yang sebenarnya kini masih menjadi tanda tanya para peminat. Namun sejak kebelakangan ini, memang agak terasa yang peminat sendiri sudah ramai mendiamkan dari terus berbicara tentang hubungan mereka dan perkembangan ini di’anggap Neelofa sebagai sesuatu yang positif untuk karier beliau.

“Jika bandingkan dengan dulu, sekarang orang dah kurang bercakap mengenai kami. Lagipun kami berdua tidak terlalu menonjolkan diri bersama atau menunjuk gambar bersama atau ke mana-mana bersama sama”

“Jadi lama kelamaan tidak ada isu yang perlu dimainkan lagi dan semua akhirnya akan diam juga,” ujar Neelofa kepada Sinar Harian, semalam. Tapi bagi Lofa sekarang fokus Lofa adalah pada kerjaya dan suatu hari nanti jika Lofa bersedia, barulah Lofa akan ke langkah seterusnya,” kenyataan Neelofa yang kami kurang faham — langkah seterusnya dalam percintaan dengan Hans Isaac? Heh.

Dalam perkembangan berkaitan, Neelofa baru sahaja menghabiskan percutian ke London selama lima hari sejak Khamis yang lalu dan mari kita tatap gambar selebriti ini menikmati masa rehatnya di tanah Eropah sana.



















Tuesday, 3 September 2013

Badan Putus Dua! Jangan Tengok Kalau Lemah Semangat!


ni serius ngeri. Badan pembonceng motosikal yang dipercayai seorang perempuan terputus dua selepas terlibat dengan satu kemalangan (maaf! tiada info lanjut mengenai kemalangan). Kat bawah ni gambar badan perempuan yang terputus dua itu yang diambil di lokasi kejadian. Tapi sebelum tu nak ingatkan, better jangan tengok kalau tak kuat semangat.

Sekarang menjadi tanda tanya , kemalangan yang bagaimanakah yang telah berlaku sehingga menyebabkan badan penumpang motosikal tersebut terputus dua? Apa-apa pun, harap ini menjadi iktibar kepada kita semua agar sentiasa berhati-hati di jalan raya. Yang selalu bawak motor lelaju tu especially ‘mat rempit’, sayangilah nyawa anda dan nyawa orang lain, ingat orang tersayang.- sumber


UPSR DATANG LAGI!!!


KUALA LUMPUR: Seramai 478,848 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2013 akan menduduki peperiksaan bertulis mulai 10 hingga 12 September ini di 8,268 pusat peperiksaan di seleruh negara.

Kenyataan Lembaga Peperiksaan Kementerian Pendidikan Malaysia pada Isnin menyebut, daripada jumlah itu, 469,882 adalah pelajar sekolah kerajaan dan bantuan kerajaan manakala 8,966 lagi dari sekolah swasta yang bahasa pengantarnya adalah bahasa Melayu.

"Seramai 49,117 petugas peperiksaan telah dilantik dan calon diingatkan untuk merujuk kepada jadual waktu peperiksaan untuk maklumat mengenai masa peperiksaan serta arahan dan amaran yang perlu dipatuhi," katanya.

Menurut kenyatan itu, jadual waktu peperiksaan telah diedar ke sekolah danboleh dimuat turun daripada laman sesawang Lembaga Peperiksaan di alamat http://www.moe.gov.my/lp.

"Calon diingatkan untuk membawa kad pengenalan ke pusat peperiksaan bagi memastikan urusan pengendalian peperiksaan berjalan lancar," katanya. - BERNAMA

Antara Sebab Minyak Naik 20 Sen #minyak


Harga minyak ikut pasaran dunia. No way kita boleh kawal utk brgn mcm ni. Byk barangan yg harganya bukan dlm kawalan kita. Yg kita boleh buat:

1. Subsidi
2. Rationalise subsidi yg diberi supaya targetted kpd golongan sasar
3. Squeeze pembekal & persatuan pengimport/pengilang, etc
4. Tingkatkan pendapatan rakyat.

Dlm kes petrol, subsidi yg diberi lebih untungkan pengguna yang kaya dr rakyat berpendatan rendah. Cth klu ada mamat ni pakai kereta 4.0 cc , berbanding rakyat yg pakai motor, subsidi sebenarnya lebih byk kpd mamat tuh berbanding rakyat yg pakai motor.

Asasnya sama - yg pakai kereta besar - Penggunaan petrol lebih tinggi; rakyat yg berpendapatan RM3000 ke bawah tak mungkin guna lebih byk petrol dr yg guna kereta-kereta besar ni. Kerajaan bg balik dlm bentuk cash via BRIM dan lain-lain.

Rakyat berpendapatan rendah guna petrol tp x byk mcm kita. Mcm mereka guna gula & tepung juga. Mcm mana nak elak subsidi org yg guna jauh lebih byk dr mereka dan beri subsidi sebenar kpd yg layak?

Skrg ni pun subsidi gula kita yg byk guna kedai2 dan restoran2. Starbuck ttp harga mahal wlupun dpt subsidi gula mcm kita.

So mcm mana nak rationalisekan subsidi supaya sedara mara yg miskin dan berpendapatan rendah di kampung tu yg betul-betul dpt? Salah 1 caranya, bg cash atau rebate..

Klu boleh mmg kita nak semua benda murah & free. Tp dlm keadaan harga barang kat dunia yg tak terkawal no way kita mampu subsidikan byk benda.

Eventually semua barang akan naik harga sbb no way kita boleh kawal harga barang di dunia global. Sebab itu kerajaan kena cari jln tingkatkan pendapatan rakyat. Subsidi ni hanya cara lama utk kawal inflasi. It works masa ekonomi tertutup.

Bila ekonomi dah terbuka, dah tak boleh kawal dah. Skrg ni boleh la Felda beli kilang gula. Tapi kalau semua negara keliling kita dah naik harga mcm2 benda, agak2 kos maintenance kilang gula x naik juga ke?
Saya berani ckp, menilai kpd perkembangan kenaikan gaji dan sara hidup termasuk di China, siapa pun yg perintah negara ni tak boleh bertahan.

Terpulanglah klu rasa nak tukar kerajaan sbb harga minyak, akhirnya saya yakin kita akan dpt kerajaan yg tetap akan naikkan harga minyak minus perjuangan agama & bangsa

Monday, 2 September 2013

KETUA GENG 36 TUMBANG!





IPOH: Bekas pegawai Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang mati ditembak di Taman Rishah di sini pada Ahad merupakan ketua Geng 36 di Batu Gajah.


Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri Perak, Datuk Mohd. Dzuraidi Ibrahim berkata, S. Jambu Keshan, 39, dipercayai ditembak mati oleh musuh kumpulan tersebut kerana ada kaitan dengan dadah.


“Kami juga percaya insiden itu ada kaitan dengan pertelingkahan di antara ahli kumpulan mangsa, Geng 04 dan Geng 08,” katanya kepada pemberita di sini Isnin.


Jambu Keshan mati ditembak oleh seorang lelaki bertopeng berhampiran restoran bapanya di Taman Rishah di sini kira-kira pukul 7.15 pagi Ahad.


Mohd Dzuraidi berkata, polis telah merakam keterangan dua orang saksi dan percaya suspek yang terlibat dalam insiden itu lebih daripada dua orang.


“Rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang diambil dari kedai berhampiran menunjukkan lelaki bertopeng itu manakala cermin kereta Toyota Vios yang dipandu rakan suspek itu berwarna gelap.


-mStar

Running Man Datang Malaysia Bukan Nak Buat Episod Baru Ok?


Siapa tak kenal dengan Running Man, sebuah variety show yang semakin popular di Korea dan di seluruh dunia. Sejak rancangan ini bermula pada tahun 2010, dari episod ke episod peminat rancangan ini semakin bertambah dan ianya bukan setakat berkembang di Korea sahaja malah berkembang pesat diseluruh dunia terutamanya di negara Asia Tenggara seperti Vietnam, Singapore, Indonesia dan Malaysia.

Apa yang paling dinantikan adalah kehadiran para peserta Running Man ke Malaysia. Kim Jong Kok akan ke Malaysia beberapa minggu lagi dalam promosi albumnya di Malaysia dan bukanlah kerana Running Man. Biarpun itu sudah mengubati rasa gelisah di hati penggemar rancangan ini, ramai yang bertanya dan tak sabar nak beramah-mesra dengan peserta kegemearan mereka secara terus!


Berita baik kerana kemungkinan Running Man akan datang ke Malaysia sekitar bulan September 2013 ini apapun ianya masih belum diumumkan secara rasmi. Apapun kehadiran mereka di Malaysia bukanlah untuk merakamkan salah satu episod baru untuk siri Running Man tetapi sekadar untuk BERTEMU PEMINAT mereka di Malaysia! Itu pun dah cukup awesome bukan?! Tapi sedikit mengecewakan apabila produksi mereka telah mengesahkan ketidakhadiran Song Ji Hyo kerana jadualnya yang padat.

Apapun kalau nak Running Man datang buat rakaman ke Malaysia, kami dimaklumkan perlu ada tindakan dari Kementerian Pelancongan negara ini sendiri untuk menjemput mereka dan baru mereka akan datang untuk membuat penggambaran jika semua perbincangan berjalan lancar. Bagi kami ianya salah satu cara terbaik untuk mempromosikan Malaysia di mata dunia melalui rancangan seperti Running Man ini. Kementerian Pelancongan, bolehlah take note dan berfikir lebih kreatif lagi. Heh!


Psst! Dalam ramai-ramai ahli Running Man, siapa yang paling korang suka?

Syamsul Yusof Kurung Diri Dalam Bilik! Filem KL Gangster 2 Disabotaj!


Pengarah muda berbakat besar melahirkan perasaan cukup kecewa diatas pencerobohan terhadap filemnya KL Gangster 2 ke laman Internet oleh individu yang tidak bertanggungjawab. Menurut bapanya, Datuk Yusof Haslam, Syamsul sangat tertekan dengan kejadian yang berlaku keatas karya yang ke lapannya kerana telah bertungkus lumus menyempurnakannya selama 2 tahun.

Malah, Datuk Yusof juga memberitahu bahawa Syamsul tidak boleh tidur dan hanya mengadap komputer didalam bilik kerana mahu memadamkan setiap link yang telah tersebar di laman Internet.

“Sebagai pembikin filem, Syamsul cukup kecewa. Semasa tahu dia tahu tentang berita ni, dia hubungi ibunya dulu. Kemudian dia hubungi saya. Saya jumpa dia dan saya peluk dia. Saya beri dia semangat. Saya katakan padanya, walau apapun yang terjadi, saya akan tetap sentiasa menyokong dia.
“Sejak hari pertama dia dapat berita ni dia tak boleh tidur. Dia jaga internet. Dia pun saya tengok dah bertambah kurus”, katanya ketika di sidang media khas bagi menghuraikan isu filem KL Gangster 2 telah dibocorkan di internet.

Dalam pada itu juga ibu Syamsul, Datin Fatimah Ismail yang turut hadir pada sidang media itu juga memberitahu bahawa Syamsul asyik berkurung didalam biliknya sahaja sejak kejadian itu berlaku.
“Dia asyik berkurung dalam bilik. Katanya dia nak berjuang habis-habisan. Dia nak padamkan link-link yang keluar di internet”, katanya.
KL Gangster 2 yang merupakan filem prekuel kepada KL Gangster mula dihasilkan sejak pertengahan 2011. Filem terbitan Skop Production yang menelan kos RM 4.5 juta ni menampilkan barisan pelakon seperti Aaron Aziz, Adi Putra dan Rosyam Nor. Filem ini juga secara eksklusifnya bakal menemui para penonton di 100 buah pawagam seluruh Malaysia mula 3 Oktober ini dan sebanyak 7 pawagam di Singapura. - sumber